Nieuws

Hergebruik van beton voor betonwegen

22 november 2016

Duurzaam denken is omgezet in duurzaam uitvoeren. Diverse wegen in de gemeente Twenterand zijn voorzien van een duurzame betonverharding en bermverharding. De gemeente heeft voorwaarden gesteld voor de samenstelling van het nieuwe betonproduct, ofwel het hergebruiken van beton. Reef Infra, betonwegenspecialist, en Rokramix, betonleverancier, wisten daar wel raad mee.

Betonwegen Twenterand 

Betonwegen

De laatste jaren wordt er steeds meer nagedacht over duurzame oplossingen voor het aanbrengen van betonwegen. Duurzame wegen die lang meegaan en met minimaal onderhoud verbeteren onze infrastructuur. Betonverhardingen voldoen daaraan. Een betonweg heeft namelijk een minimale levensduur van 30 jaar, is bestand tegen alle weersomstandigheden en biedt rijcomfort doordat het ongevoelig is voor spoor- en ribbelvorming. 

Het project

De gemeente Twenterand heeft voor dit project een extra eis gesteld om de wegverharding nog duurzamer te maken: hergebruik van de bestaande verharding van betonstraatstenen in een andere project en het nieuwe betonproduct moet minimaal 15% recyclebaar materiaal bevatten. Daarnaast moest dat materiaal voorzien zijn van een officieel certificaat. Uiteindelijk is na zorgvuldig overleg met alle betrokken partijen ervoor gekozen om in dit project 50% gecertificeerd recyclebaar materiaal toe te passen. Om het duurzame en landelijk karakter van de weg in de omgeving extra kracht bij te zetten is er gekozen voor een klinkerprint in de toplaag van de betonverharding.

Betonwegen Twenterand 2